reede, 12. juuni 2009

Tühjast lugu

Viimases Ekspressis väidab Märt Väljataga ühe naisluuletaja uue kogu puhul, et "lüüriline mina ei paku samastumiseks pidepunkte – "positiivset programmi" või helgusevõimalust".
Tal on (tahtmatult?) kokku sattunud kaks asja – samastumise võimalus ja positiivsuse (või helguse) võimalus, õigemini, nende puudumine, lohutuse puudumine.
Tundub, et teatud mõttes ongi samastumine (imaginaarne samastumine lüürilise Minaga, aga laiemalt ükskõik millise Minaga või Mina mis tahes emanatsioonide ja hüpostaasidega) ise juba LOHUTUS ja positiivsuse võimalikkus.
Ei saa olla samastumist "negatiivsuse" ja eimiskiga, nii-öelda tühja subjekti, subjekti tühjusega – kuid kas subjekti "tühjus" ei olegi subjekti tõde?
Prantsuse psühhoanalüüs kõnelebki subjektist ainult kui TÜHJAST subjektist (s. t subjekt on nende terminoloogias midagi muud kui Mina).
Ja kas Mina (identiteedi) tõde ei olegi illusoorsete projektsioonide või introjektsioonide alati habras ja vankuv tõde?
Või ei tohiks luules subjekti tühjust, tühikulisust ja Mina illusoorsust (selle tühisust) paljastada (see kvalifitseerub kirjutaja puudulikkuseks, oskamatuseks, tehniliseks ebatäiuseks)?
Kas luule peaks olema kenaks auguplaastriks või nähtamatuks, kuigi aeg-ajalt mõnusalt – ka "vana kooli" meestele mõnusalt – kirvendavaks õmbluseks, suture’iks?
Ära mine teiste ette, püksiauk lahti – näe, öeldakse, eimiski paistab sealt kohe välja! (Paljasta hilp-hilbult nagu teadagi kus – vuajöristi salaunistuseks on näha striptiisil naise "fallost"… fetiši ehk augutäite funktsioonis muidugi: ei, ära karda, mingit "tühikut" ju pole: emmel on see ka - SEE iha ja fallos).
Jah, aga "tehnika on läinud paremaks" ja see on hea, sest "Vanasti kippusid ta luuletused laiali vajuma" – "Vaatepunktid vaheldusid ühe ja sama teksti sees liiga sageli ja järjekindlusetult…".
On kahte sorti lugejaid või lugevaid kogukondi – ühed otsivad lugedes Mina, teised subjekti, ühed otsivad imaginaarset identiteeti (kirjutaja "oma" häält, selget steitmenti, ideoloogiat, programmi), teised loevad välja seda, kuidas tekst kui tekst, tekst juba tekstina põhimõtteliselt (ja paratamatult) nihestab ja õõnestab Mina alustalasid, samasusi, ideoloogiaid ja programme.
See teine hoiak on iseloomustanud üht suurt osa 20. sajandi lõpu ülikoolilikust mõtlemisest ja lähenemisviisist mitte ainult kirjandusele, vaid ka filosoofiale või isegi kogu humanitaarteadusele.
Kui nüüd ülikooli diskursuselt ja vintage-naistelt hüpata ühe tühja subjekti siin-ja-praegu-näiteni, siis -
kas keegi oskaks öelda, kas ennast Kiilakaks Lesbiks tituleerija on tegelikult üldse "õige" lesbi või mitte, kas selle nime taga on kirjutajana mees või naine või mis "alusel" seda selgitada ja kas ta teeb nalja (kirjutab fiktsiooni) või kirjutab sellest, mis "tegelikult" juhtus?
Ja miks üldse?

Sildid: , , , ,

5 kommentaari:

Blogger ELO VIIDING ütles ...

Tegelikult tunnen end nagu tütarlaps, kuna võrreldud IKKAGI KAPLINSKI JA KRULLIGA st. IKKA JA ALATI (loe: püsivalt ja tingimusteta) ühtlaselt heal tasemel luulega, (mille autorite tehnikad on jo kümnendeid muutumatud.)
Njuh, mida vanem eit, seda roosam kleit.

reede, juuni 12, 2009  
Blogger Jaanus Adamson ütles ...

Või võtkem arvustajalt selline lause: "Neis kõnelevad üksildased provintsinaised, kelle teadvus koosneb enam-vähem ainult klišeedest ja rahutusest." - Võiks öelda nüüd seepeale ka nii, et arvustaja enda teadvus koosneb enam-vähem ainult klisheedest ja mõnusast eneseteadvusest.

reede, juuni 12, 2009  
Blogger ELO VIIDING ütles ...

Cool. Minu oma ka. Side lõpp.

reede, juuni 12, 2009  
Anonymous Anonüümne ütles ...

mina tean kes on kiilakaslesbi. hästi kirjutab, mis? ta on noor naine, tookord oli tüdruk, kui blogi pidas. tegemist on siiski väljamõeldistega, teadagi millest mõjutatud.

Aleksandra

neljapäev, märts 18, 2010  
Blogger Jaanus Adamson ütles ...

Oli tõesti hästi kirjutatud - sellist naiste kirjutatud proosat (raamatuna) võiks eesti kirjanduses olla, aga vist ei ole.

reede, märts 19, 2010  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht