neljapäev, 29. mai 2008

Uued püksid

Ei ole kunagi mõelnud, et tegelikult kuuluvad ju ka barankadel augud hinna sisse (mida suuremad augud, seda kõrgem hind).
Pükste puhul minu esimene isiklik kogemus sihilikust "defektist" - just selliste, katki kriibitutena neid müüdi ja ma nad ära ostsin.
Justkui küüned oleks enda poole.

Sildid:

teisipäev, 20. mai 2008

Orlan

Pisut Orlani hiljutisest näitusest Tallinna Kunstihoones (“Postidentiteedi strateegiad”).
Reet Varblane kirjutas küsivalt Orlani kunstiprojektide eesmärgist (identiteetide vahetamise ja ristamise võiks tänapäeval ju vabalt kuulutada ka “konjuktuurluseks”, kuigi ta seda välja ei ütle) ja jõudis lõpuks ikkagi – veel! – vana hea kriitilis-poliitilise emantsipatsiooni-retoorikani, avangardistliku vabastamisihani: ""Post"-mõistete kasutusest hoolimata tuleb tema töödes esile tugevalt avangardistlik iha. Selle järgi on kunsti peamiseks rolliks ikkagi (allasurutud ja ühiskonna poolt kontrollitud) indiviidi vabastamine".
Orlani kriitikaobjektiks olevat "igasugused domineerimissuhteid kinnistavad ettekirjutused ja kultuuriliselt kohustulikud käitumis- või tähistuspraktikad".
Jätan siin kõrvale selle, et indiviidide "vabastamise” puhul, millega alati kaasneb ka niiöelda seksuaalne emantsipatsioon (üks pole teiseta ju enam mõeldavgi), on Camille Paglia sõnul tegu vaid luulu, pettekujutelmaga, kuna inimesed lihtsalt ei talu vabadust ja tekitavad alati uusi hierarhilisi võimusuhteid (“We are hierarchical animals. Sweep one hierarchy away, and another will take place, perhaps less palatable than the first. (…) When the prestige of state and religion is low, men are free, but they find freedom intolerable and seek new ways to enslave themselves, through drugs and depression. My theory is that whenever sexual freedom is sought or achieved, sadomasochism will not be far behind”).
Esimene asi, mis Orlani projektide puhul pähe tuleb, on teen-seda-ise-strateegia kui omalaadne õõnestav allumisakt – kui patriarhaalne ühiskond kirjutab ette teatavaid (represseerivaid) kehakujundeid ja ilustereotüüpe, siis näib subjektile vabanemist pakkuvat “samastumine agressoriga”, täpsemalt, maniakaalne ÜLISAMASTUMINE kohustuslikuks muudetud käitumispraktikatega (kas polnud Mare Tralla strateegia viimasel näitusel Kunstihoones põhimõtteliselt sama – meid jälgivad pidevalt turvakaamerad, niisiis riputan ISE end kaameraid täis; mõjuvuse huvides olekski ta võinud piirduda vaid ühe kaameraga, sellega, mis tal seeliku alla käis).
Orlani puhul on oluline ka asja viimine talumatuse piirini, kuivõrd esituse sisuks pole mitte ainult (kaunis) tulemus, vaid ka (jälk) protsess: “TAHATE MIDAGI KUNSTLIKKU (mis ma tegelikult ei ole)? OK. AGA SAATE KA NATURAALSET VERD JA KOLLAST RASVKUDET (mis ma tegelikult olen)!”
Ja on huvitav, et “indiviidi vabastamine” on Orlanil – nagu paljudel teistelgi – seotud KEHAGA, käib erinevate kehakujundite jäljendamise ja ristamise kaudu, kuna “keha kujutab ju endast poliitilist objekti, eriti naise keha” (nagu Orlan intervjuus Liivrannale kinnitab), kuid ainult selleks, et omal moel kuulutada VABANEMIST, sõltumatust, distantseerumist kehast, eriti selle kannatustest (kas pole füüsiline valu meie tõelise minasuse viimane kants?): “Minu esimene kokkulepe kirurgiga oli see, et valusid ei ole operatsiooni ajal, ei enne ega ka pärast operatsiooni. Seda on suurepäraselt ka fotodelt näha, ma naeratan ja naeran, loen tekste, operatsiooniblokk on minu kunstnikuateljee, ma joonistan oma verega... Kui ma kannataksin, ei suudaks ma nii käituda. Mu keha kindlasti kannatab, ent mitte mina ise”.
Niisiis – tema ise, indiviid on midagi muud kui tema keha (olgu reaalse rasvkoe või imaginaarse klantskuvandina).

Sildid: , , ,

reede, 9. mai 2008

Drachenfels

Veel pilte Saksamaalt.
Ülemisel on näha Bonni vastaskaldal, teispool Rheini jõge asuva Königswinteri linnakese kohal kõrguv Draakonimägi (Drachenfels).
Paistab, et nii nagu hea vale peab tuginema killukesele tõele, peab ka väljamõeldis või legend tuginema millelegi reaalselt kombatavale või nähtavale. Nimelt, kas pole nood mäeküürud seal ise draakoni seljasakkide "kujulised"?
Legendi põhjal on seal mäe sees ka koobas, kus Siegfried tappis lohemao (tuntud motiiv Niebelungslied'ist ja Wagneri ooperist).
Mäe tipust avanevat vaadet ülistas omal ajal lord Byron - ja kuigi alumine pilt ei ole tehtud lohemao kõrgeimalt küürult, on vaade Rheinile siiski võimas.

Sildid:

teisipäev, 6. mai 2008

Beethoven Bonnis

30. aprillist kuni 4. maini Saksamaal Bonnis toimunud Baltischer Literaturkongress'il. Meenutuseks pilt Bonni turuväljakul asetsevast Ludwig van Beethoveni (ainsa linnas sündinud maailmakuulsuse) monumendist.
Näen selles turu-ülesvõttes midagi allegoorilist, midagi kujundlikult kõnekat Euroopa Liidu kohta - on ju viimase hümniks Beethoveni 9. sümfooniast pärinev "Ood rõõmule".
Elav tarbimine ümber surnud ideaali.
Midagi ähvardavalt sünget ja saatuslikku argirõõmude kohal või keskmes.

Sildid: