laupäev, 13. juuni 2009

Miks värske vein ei taha voolata vanasse lähkrisse

Eile kuulasin raadiost (mis nagunii ühel kanalil lahti on) Berk Vaheri saadet Spiiker – küll mitte päris algusest, aga sain niimoodi aru, et ta üritas ülevaate anda nullindate ehk selle aastatuhande esimese kümnendi kirjanduslikest tendentsidest.
B. V. paistis minu meelest juba kümme aastat tagasi silma sellega, et tema jaoks oli kirjanduse TULEVIK ehk uus kirjanike põlvkond justkui juba SIIN – (Future is Now!) –
et see on kohe-kohe nii-öelda tiibu sirutamas ja taevasse tõusmas; aja jooksul on ta (eklektiliselt) panustanud küll ühtedele ja teistele tendentsidele ja tegijatele… nüüdki rääkis ta, küll mitte enam nii enesekindlalt ja entusiastlikult Värskest Rõhust kui tuleviku tegijate hüppelauast (nemad sealt hakkavad määrama kirjanduse tulevikku järgmistel kümnenditel jne).
See uus kirjandus pidi olema teistsugune, teistsugustest tunnetustest jne kantud kirjandus – ja loomulikult oli selle uue kirjanduse eeldatavat teisesust vaja (juba ette) kaitsta ja kuulutada, selgitada ja õhutada ja (juba ette) olla sarkastiline kõiksugu stagnantlike žüriide ja kivistunud institutsioonide suhtes jne –
aga nüüd teda kuulates tundus, et see uus kirjandus, kuigi seda tõepoolest ju ühte või teistpidi on tulnud, on B. V.-d justkui isiklikult alt vedanud: värske vein ei ole kuidagi tahtnud voolata vanadesse lähkrisse, ei ole tahtnud vormuda mõneks Suureks Nimeks, mõneks selgeltpiiritletud Liikumiseks või järjekindlaks Programmiks või Eneseteostuseks just ja ainult Suure Kirjanduse väljal – üheks lohutuseks avangardisti juba auklikku ja haisema hakanud lambanahka kandvale konservatiivile (ja nüüdseks ka institutsionaalsele "juhile") on hakata pedantselt üles lugema kõiki, keda on Keskväljalt tõrjutud (miks ei paku nominentide nimekiri üllatusi jne) ja olla valimatult sarkastiline kõigi suhtes, kes "Tallinnas" (totalitaristliku kirjandusvälja sünonüüm) nii-öelda läbi on löönud (puha mahitamine, eneseupitamine ja võimuiha, mis muud).
Miks muutuvad opositsionäärid halvimal juhul selgrootuteks (ja populistideks)? - Sest nende ainus väärtuskriteerium on kellegi erakordne "uudsus" ja tõrjutus (tunnistada, et ka "võimulolijad" midagi head on korda saatnud, ei tule kõne allagi või kui… siis kuidagi vastu tahtmist, moka otsast... ja miks seda üldse tunnistadagi… neil on ju niigi igasugu "privileege", sõite ja auhindu jne, mida nad veel tahavad…?).
Teatud laadi võimukriitika tegelikult ainult teostab ja toestab (iseendale sellest aru andmata) võimu ja võimudiskursust, sest – tal oleksid JUSTKUI olemas (lihtsad) vastused kõigile küsimustele… välja arvatud ühele lihtsale küsimusele… miks see kuradima uus põlvkond ja radikaalselt teisene kirjandus juba ükskord ja tõeliselt ei tule (kuhu? kuhu ta peaks siis tulema?– Keskväljal
e, Võimule, Privilegeeritute sekka?)
Kuhu tulla ja miks tulla?
Vähemalt kellegi peas on vanad lähkrid ikka veel ootel.
(Pildil ei ole mitte ingel, vaid Ikaros oma isaga.)

Sildid:

5 kommentaari:

Blogger Aare Pilv ütles ...

Miks see kõik Sind niivõrd häirib?

teisipäev, juuni 16, 2009  
Anonymous Anonüümne ütles ...

Tartu müüt, mille pidevas taasloomises osaleb kaalukalt berk ja co (uus laine, värske rõhk) ongi rajatud tallinna poolt kastreeritusele. Seda ei tee ainult tartu kirjanike seltskond, seda teevad tartu konservatiivsed akadeemilised Ülikooliga seotud ringkonnad, kohati on see komme isegi tartu väikekodanlusel. Otsene sümptom on pidev vastandumine tallinnaga, paljude asjade, ka pisiasjade asetamine tallinna sümboli alla. Müütiline tartu on igavesti allasurutu, intellektuaalne ja depressiivne ning tänu sellele kõigele ka jube nartsissistlik karakter, kes räägib oma endistest hiilgusaegadest ja ähvardab pidevalt peagi saabuva võiduga. Võit tähendaks siis ilmselt seda, et tartul oleks nö rohkem (intellektuaalset?) võimu. Aga võibolla siis hoopis autonoomsust ja sõltumatust? Ma küll ei kujuta ette, et mõni põline tartlane tahaks, et tartu valitseks kogu eestit! Aga bergi ambitsiooni puhul näib just nii olevat- kui ta tõesti soovis, et mingi avangardistlik uus laine tõuseks ja vallutaks kogu kirjanduse. Võibolla on põhjus selles, et berk pole põline tartlane?!
Tegelikult on tegemist kõige tavalisema võimuvõitlusega, mille sarnaseid on toimunud kogu aeg- niiöelda "noored tulevad peale", ajavad vanakesed laiali ja nõnda saavad nendestki needsamad laiutavad paksud, kelle vastu praegu võideldakse. Praegu on küsimus selles, millised "noored" siis võiksid "võimule tulla"- kas ärajoonud NAK-lased või tõesti see tartu müüdi alla koonduv uuslaine? Kahjuks ei ole stereotüüpsus ainult avaliku diskursuse mudel- see läbistab kuulina iga kuradi tartu märsilohistaja või tallinna joodiku aju.

teisipäev, juuni 16, 2009  
Blogger august chang ütles ...

Kui hea kirjandus tuleb, siis ta tuntakse ära, on alati tuntud. Nii et tõesti pole mõtet halada, et kedagi upitatakse ja kedagi tõrjutakse... Kuigi loomulikult upitatakse ja tõrjutakse, aga see ei puuduta kirjanduse headust. See, et mõni traat või runnel endale alati rahad taha saab, on justkui mingi paratamatus, mingi väljateenitud vanaduspension või nii, igaüks saab aru, et head kirjandust on seal juba väga vähe... Aga kirjandus "puhub sinna, kuhu ise tahab". Hea kirjandus võib tulla ka luuavarrest, ka mainstream vanamehest jne. Mingid põlvkonnad ja manifestid siin tõesti ei loe mitte midagi.

teisipäev, juuni 16, 2009  
Blogger bv ütles ...

Saadet saab järelkuulata siit:

http://klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=894623

...ning väikeste mugandustega ilmub tekst selle nädala Sirbis.

teisipäev, juuni 16, 2009  
Blogger bv ütles ...

Link siin:

http://www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=8986:uele-oue-lendas-linde-nullindad-eesti-kirjanduses&catid=7:kirjandus&Itemid=9&issue=3257

reede, juuni 19, 2009  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht