reede, 14. mai 2010

Aga rahvas arvas...


See fraas ("Aga rahvas arvas...") on pärit televiktoriinist "Rooside sõda", kus ära arvata ei tule mitte (faktiliselt) õigeid vastuseid, vaid rahva, täpsemalt, 100-pealise valimi poolt välja pakutud kõige populaarsemaid vastuseid (a la kes on rahva arvates suurimad staarid Eestis? jne).
Osalemine selles saates on omamoodi pisipopulismi näpuproov - aimata rahva enamuse taset, ootusi... (mõnel mängijal läheb see pahatihti meelest, ta hakkab pakkuma seda, mida ta ise arvab, aga see on häving selles mängus).
On huvitav, kuidas osa Ühtse Eesti suurkogu kommenteerijaid - eelkõige just eitavaid kommenteerijaid - käituvad nii, nagu nad osaleksid "Rooside sõjas", s.t nad apelleerivad oma kriitikas sellele, mida rahvas väidetavalt (eeldatavalt) arvas: teie vastus on vale (resp. Ühtne Eesti kukkus läbi), sest rahvas arvas...
Eilses "Värskes Ekspressis" (TV3) mängis sellist mängu, seejuures eriti markantselt Linnar Priimägi: rahvas arvas, et Ühtsest Eestist sünnib midagi - mingi x - mis rahuldab rahva vajadust uue Juhi järele (just nii ta seda täpsustas: järgneda Juhile, osaleda liikumises), kuid rahvast peteti (kas kahjuks või õnneks?... M. Raud ei olnud nii hea, et Priimäelt seda küsida).
Kaks asja: Priimäe häbitult siiras küünilisus - rahvas ongi üks Juhti ootav lambakari - ja Ühtse Eesti tegeliku sõnumi (me ei tule vastu lambakarja ootustele, ärgu oldagu lambad) ümberpööramine Ühtse Eesti vastu (lambakarja ootusi peteti, järelikult - läbikukkumine).
Kuidagi nii, et kui üks ütleb: "Me ei taha lambakarja arvukust suurendada ega ka mitte olemasolevate lammaste pärast kakelda", ütleb teine vastu: "Järelikult olete te ise parajad lambad!" - kaks mentaalsust, mis lihtsalt ei kattu.
Ikka ja alati saabki arvestada (manipuleerida) ainult lambakarjaga ja kõige hämmastavam, arusaamatum või lausa skandaalselt andestamatu tundub neile, kes sellest lähtuvad, tõenäoliselt just see (potentsiaalsest) võimust loobumise zhest, loobumine populistlikust võimuletulekust.
Kujutage ette, ajal, mil ahnelt krabatakse poliitilist kapitali, iga räpane sent sellest kapitalist on precious, pillab üks seltskond oma "kapitali" justkui lihtsalt tuulde... Lollakad.

Sildid: ,

3 kommentaari:

Anonymous Anonüümne ütles ...

"Kujutage ette, ajal, mil ahnelt krabatakse poliitilist kapitali, iga räpane sent sellest kapitalist on precious, pillab üks seltskond oma "kapitali" justkui lihtsalt tuulde... Lollakad."

Arvad?

http://www.gossip.ee/articles/4042-ene-liis-semper-onn-peitub-lihtsates-igapaeevastes-asjades?locale=et
Väga teemakohane!
Loe ka: http://www.elu24.ee/?id=260252

laupäev, mai 15, 2010  
Anonymous Anonüümne ütles ...

Peab olema päris naiivne arvamaks, et Priimäe meelest lambakari-rahvas vajab Juhti. Priimäel pole "rahvast" sooja ega külma, samuti mitte tema juhtidest, paraku.
Aga ta sõnastas oma rotivaistuga ÜE hoolikalt varjatud tuuma ehk küsimuse - mis siis nüüd saab edasi??? Mitte et küsimus iseeneses oluline oleks - Priimäele või paljudele teistele, kes niigi - ka selliste küsimusteta - edukalt pinnale ujuvad ja elus kenasti toime tulevad, ükskõik kui palju nad ka "ei mõtleks" või kedagi "mõtlema panna" ei tahaks.
Jah, niiviisi küsida tunduks tõepoolest lame, aga juba Napoleon vihastas häbitu ennustaja jutu peale... Personality traits, look at the personality traits!
Kui kohusetundliku eetilisuse ja siira meheliku nördimusega toda häbitut küsimust tõrjuda, võib jääda ka mängimatus mängus kaotajaks, võibki jääda lambaks.
Läbinägelikkust!

laupäev, mai 15, 2010  
Anonymous http://naturalinsecticides.net/ ütles ...

http://naturalinsecticides.net/

kolmapäev, märts 30, 2011  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht