kolmapäev, 9. juuni 2010

Mossadi mainekujundus

Põhimõtteliselt on ju teada, et laiatarbefilmid on ideoloogilised relvad, et nad on nii või naa vahendid mingi elustiili (maailmavaate, moraaliõpetuse vms) propageerimiseks.
Kuivõrd selliste filmide vaatamine on ajupuhkus, üks osa inimese lülitumisest mugavustsooni, siis tavaliselt lihtsalt ei viitsi filmi "ideoloogiale" keskenduda, eriti sarja puhul, mida võiksid pidada oma lemmiksarjaks, s.t sarjaks, mida mõne muu saate asemel eelistad lõõgastumiseks vaadata – pean siis isiklikult silmas telesarja "NCIS Kriminalistid" (Naval Criminal Investigative Service eriagentide igapäevatööst).
Seda sissejuhatuseks, jõuda tahtsin aga selleni, et juba mõnda aega ei ole võimalik mööda vaadata selle telesarja ideoloogilisest aspektist.
Algas see sellest, et Caitlin Todd sai kuuli pähe (teda kehastav Sasha Alexander lahkus sarjast) ja tema asemele tuli, esialgu ainult eriülesande raames, kuid siis täiskohaga Ziva David (Cote de Pablo) – Mossadi (endine) agent, fotograafilise mäluga spetsialist lõhkeainete, tapmisviiside ja muu säärase alal.
Igas sarja osas on ühel või teisel viisil – kas mingi operatsiooni käigus, dialoogides jne – rõhutatud Ziva supervõimeid ja tausta (tema väljaõpet ja karme kogemusi Iisraeli luureteenistuses).
Lühidalt, mitte kuidagi ei saa mööda sellest, et Ziva Davidi ilmumine sarja on osa Iisraeli mainekujundusest, omamoodi PR-projekt ajal, mil too maine üha negatiivsemaks on muutumas…
Kuidagi kõnekas on seegi, et Ziva osatäitjaks on valitud mittejuuditar (meenub, et ühe Venemaa ajaloolis-seiklusliku propagandafilmi lavastajaks valiti eestlane Puustusmaa – et liiga otsene, läbinähtav ei oleks?)

Sildid: , ,

1 kommentaari:

Blogger Jass ütles ...

Minul muutus hiljuti võimatuks mööda vaadata sarja "24" ideoloogilisest aspektist, mis on originaalis eetris kanalis FOX ja kannab väga tugevalt selle kanali väärtusi.

kolmapäev, juuni 09, 2010  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht