kolmapäev, 6. jaanuar 2010

Reklaamikool: infosõda


Sildid:

2 kommentaari:

Blogger Aare Pilv ütles ...

Mõlemad on head, aga see Obamaga reklaam on eriti hea, see esindab mu meelest sellist reklaami, mida kohtab väga harva - mille puhul tunned, et seda pole välja mõeldud, vaid et see on lihtsalt kellelegi pähe välgatanud, turgatanud. Siin on ju selline teravmeelne edasi-tagasi liikumine: ole kohe teine, kes pärast esmaallikaid asjast teada saab, ole nagu president - aga samas ka peen nüke, et presidentki on alles teine, mitte esimene - aga samas tähendab see "teine" siin peaaegu sama, mis "esimene" - jne. Ja kõige selle juures toimib kogu selle reklaami "struktuur" nii, et sa ei mõtle neid asju vaheldumisi ja järjest, vaid korraga, nii et reklaami sisu ei saa ilma lihtsustamata ümber jutustada. Mu meelest selline asi saab tekkida vaid reklaamitegija loomulikust ja õnnelikust välgatusest, seda ei anna välja mõelda. Ahmadinejad hommikusöögi kaaslasena - pole ka paha, aga see on siiski kuidagi ühesuunaline ja kindla tähenduseni välja viiv konstruktsioon.

neljapäev, jaanuar 07, 2010  
Blogger Jaanus Adamson ütles ...

Kahe reklaami kõrvuti asetamine aitab (mitte küll erilise üldistustaotlusega, kuna ikkagi sattumuslik) näitlikustada ka kahe riigijuhi kuvandiloomet: Ahmadinejad kui sulle lähedane, sinu (keskmise iraanlase) köögis vestlemas sinu kui arvestatava partneriga (me oleme ju üks pere, hõimkond ja hoiame kokku selles uskmatute maailmas) - ta on siin, ta on sinuga ja sa võid ehk temaga vaieldagi (kuigi ei või muidugi).
Obama teritunud pilk kiirgab ohuteadlikkust - miskit kurja sünnib jälle ilmas ja me usume, et kuskil (ülimalt kompetentsetes instantsides, tema isikus) ollakse kõigest juba (enne sind) teadlikud, kõike on jälgitud, kõiki abinõusid kaalutud: on (totalitaarseid) ühiskonnad, kus juhti tuleb "alla", meie sekka tuua ja "lahustada" meie seas, on aga ühiskondi,kus juhti tuleb vormistada meist eralduvaks, eriliseks - mulle tundub, et Obama pilk on mingil viisil selle Silma kehastus, mis on USA dollaril, if you know fatwa i mean

neljapäev, jaanuar 07, 2010  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht