kolmapäev, 21. jaanuar 2009

Realism massidesse?

Allolev vaimukas - ja mind ka inimlikult liigutav - sari reklaamib mingit veebisaiti tööotsijatele (täpsemalt vist tööpakkumiste otsingumootorit) ja kutsub üles oma karjääri edendama, tööalaselt edasi liikuma ("Maybe it's time to move on").
Suurepärane, kuid sarja järjestikku läbi vaadates avastasin ootamatult ühe tõrvatilga meepotis.
Millise siis nimelt?
Uurige peale klikkides ise järele (vihjeks: vaadake neid reklaame feministi pilguga).




Võisime niisiis näha, et naisi on kujutatud eranditult (suhteliselt) madalapalgalistel töökohtadel, köögi-, liini- või müügitöölistena, MEEST aga - kuigi ka talle kõik vastu hakkab - võiks vabalt mingiks juhiks või isegi BOSSIKS pidada.

Sildid:

5 kommentaari:

Blogger ELO VIIDING ütles ...

Kas see reklaam mitte just sellele (alamakstud osale) ei rõhugi? Et nad leiaksid võimaluse "edasi liikuda"? Kas pole kasutatud siin täpselt elu paratamatuse pildikeelt?

kolmapäev, jaanuar 21, 2009  
Blogger Jaanus Adamson ütles ...

Pangem tähele sedagi, ei naistel on töö juures löögi all KEHA või, täpsemalt, keha alaosa (üks saab jalaga tagumikku, teine lastakse läbi hakklihamasina ja kolmandast keedetakse suppi), mehel aga PEA - teda rõhuvad mentaalsed (ideelised, strateegilised) küsimused.

neljapäev, jaanuar 22, 2009  
Blogger Jaanus Adamson ütles ...

... ja pangem tähele detaile: müüjatar ei tööta isegi mitte "naistemaailmas", vaid meesteoskannas, riidepuudel ripuvad nõmedad, halli värvi pintsakud (öäk). Ja miks mitte "lugedagi" kogu sarja nii, et moraaliks on tõdemus: alamakstud naistel tuleb haarata juhipositsioon, sest Mehe juhtimisel on korporatsiooni müügi, kasumi ja käibevahendite kõrverad tugevas langustrendis..

neljapäev, jaanuar 22, 2009  
Anonymous Anonüümne ütles ...

Tere,

Mind huvitab, kustkohast ma leian need reklaamid internetis? Kus nad algselt üleval on, kui on?

Õpin soouuringuid ja semestri lõpus on eksam, kus ma tõenäoliselt tahan neid reklaame kasutada analüüsimaterjalina.

Jään ootama Su vastust!

Kadri
kadrisikk@hotmail.com

neljapäev, veebruar 05, 2009  
Blogger Jaanus Adamson ütles ...

Tere,
kõik siin postitatud reklaamid olen tõenäoliselt noppinud selliselt saidilt:
www.adofdamonth.com

Ja üks koht, kust leiad pika loendi teistest AD blogidest, on selline (pole kõigil ise käinud, aga ühe juurest võid jõuda mõne teise ja huvitamavam juurde):
adhunt.blogspot.com

Kus reklaamid ALGSELT väljas või üleval on olnud, on keeruline küsimus (küllap see päris algne koht on mõne välismaise ajakirja esikaan näiteks), nii et nende kontekstini jõudmine, s.t nende uurimine mingis konkreetses ühisk. kontekstis on vist blogisid pidi liikudes üsna võimatu.
J

reede, veebruar 06, 2009  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht