pühapäev, 20. november 2011

Inimese saladus 2

Väljendi "inimene on saladus" on teinud kuulsaks Dostojevski ja see on põhimõtteliselt inimlikkuse saladus, mis teda kummitas. Ka Freudi huvitas inimlikkuse saladus samas mõttes. Hästi valgustav on selle koha pealt Freudi kirjutis, kus ta võtab vaatluse alla Shakespeare'i "Macbeth'i" - see, mis Freudi selle näidendi puhul pead murdma paneb (fastsineerib, kummitab), ei ole mitte leedi Macbeth'i mõrvarlikkus (vere- ja võimujanu bla-bla-blaa), vaid, vastupidi, see, miks leedi Macbeth murdub, miks ta hulluks läheb.
Ehk siis - huvitav (ja saladuslik) ei ole mitte inimeste tõpralikkus (see on vääga booring), vaid inimeste inimlikkus, see visa tuluke neis, mis neist ikkagi inimese teeb.

Sildid:

4 kommentaari:

Blogger Indrek ütles ...

Inimlikkus ongi tõpralikkus :D
"Inimlikkus on loomalikkus":
http://www.metsas.ee/et/tekstid/tanelt
"...siis jääb ainsaks puhtaks inimese eripäraks abstraktsioonivõime."

esmaspäev, november 21, 2011  
Anonymous Anonüümne ütles ...

Fakt et apelleerite ise praegusel hetkel nimetatud leedi kogemusele on kokkuvõttes fenomen.. rääkigem iseendast , mitte fenomenaalsetest spekulatiivsetest näidetset.

neljapäev, november 24, 2011  
Blogger Jaanus Adamson ütles ...

Tolle leedi kogemusele apelleerimine on apelleerimine inimliku au- ja süütunde fenomenile - teie jaoks on see võib-olla tõesti midagi spekulatiivset, mingi "fenomen" (erakorralise ilmingu tähenduses).

reede, november 25, 2011  
Blogger Jaanus Adamson ütles ...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

laupäev, november 26, 2011  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht