teisipäev, 18. august 2009

Kolm avastust Käsmus käigult (täiendatud)

1. Käsmu kalmistul avastad puust RISTI (ei tea, kas kohalikel on sellele mingi seletus või legend ka?)...

2. ...Käsmu bussis avastad istme seljatoest TUHATOOSI (haruldase näitena 70ndate stiilist)...


3. ...ja Käsmu kabelis avastad stendid Käsmus puhata tavatsevate inimeste fotodega (R. Barthes on väitnud, et foto talletab surma, asetab kujutatava surma mõõtmesse... kas ei olegi siis fotokujutiste kõige õigem esitluskoht just KABELIS?).







Sildid: ,

2 kommentaari:

Blogger ELO VIIDING ütles ...

Mäletan ja armastan seda kabelit, õigemini selle varemeid, kui see oli veel restaureerimata. Sees kasvas kõrge rohi ja elavad inimesed käisid seal vahetevahel sees istumas (ei joodud ega reostatud), ja läksid jälle minema - kes rattaga, kes jala. Käsmus on kindlasti teisi kohti ka, kasvõi Meremuuseum, kuhu näituse oleks võinud üles riputada. See kabelike võiks seal küll surmatühjana seista, ilma, et talle siinset maailma jonnaka visadusega kurku topitaks, aga eestlastele on selliseid asju mõttetu selgitada; see on mingi tunnetuse küsimus, eluvoolude, energiate ning ruumide aura tajumise kunst, laiem kontekstitaju või seosetunnetus, mis soomlasel näiteks on täiesti olemas. Isegi kui soomlasel tuleks pähe kabelisse fotonäitus tekitada, siis kestaks see lühikest aega, mitte ei ripuks seal mitmeid aastaid.
Ma saan autori heast tahtest aru küll: "tahtsime portreteerida pooleldi kohalikku avaliku elu tegelast" ja jäädvustamise kavatsus iseeneses on hea, aga see näitus võttis minu jaoks taaskord kokku eestlase olemuse. Jumala eest, kuidas saakski üks kabel tühja ruumina seista! Olen näinud ühe jaapanlase virilat, sügavat õudust varjavat naeratust, kui ta märkas, et mu tuttaval oli vannitoa kapi peal kalli sugulase pilt (sugulane oli tollel pildil ihuüksi ja foto ees oli pisikene küünal!) - et saaks vannis vedeledes sellelt pildilt energiat imeda (voolav vesi jne)... Mõttetu seletada ja sellised asjad polegi seletatavad-õpitavad.

reede, august 21, 2009  
Blogger ELO VIIDING ütles ...

http://www.epl.ee/artikkel/195283

Leidsin ühe vana artikli, mis seda Käsmu elu-olu natuke kommenteerib.

reede, august 21, 2009  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht